27.03.2023

Пълна фискална памет

Пълна фискална памет на касов апаратMодул фискална памет е задължителна част от съвременните фискални устройства. В него се записват и съхраняват данните за реализираните приходи от маркирани касови бележки. Когато ресурсът на паметта се запълни, устройството вдига грешка за  пълна фискална памет

Капацитетът на записи във фискална памет при отделните модели фискални устройства може да бъде различен. Нейното запълване не зависи от размера на сумите в касовия оборот, а от броя на дневните Z отчети с нулиране, които са пуснати. И така става ясно, че периодът за запълване на фискалната памет се определя от съотношението между нейния капацитет и пуснатите Z отчети. Обикновено преди да настъпи този момент устройството сигнализира за предстоящото събитие. По този начин може по-лесно да се планира процедурата по смяната на паметта.

Каква е процедурата при Пълна фискална памет?

Когато фискалната памет е пълна, тя трябва да бъде подменена с нова, за да може фискалния апарат да продължи да функционира. Процедурата по смяна на фискална памет е определена в Наредба Н-18. Тя се извършва от сервизната фирмата, която обслужва съответното фискално устройство. Срокът за подмяна на фискална памет е до пет работни дни след приемане в сервиза.  През този период собственикът на фискалното устройство може да използва ръчни касови бележки. Сервизния техник издава приемо-предавателен протокол за постъпване на устройството за ремонт, а след неговото приключване издава нужните документи и попълва паспорта на фискалното устройство.

 

Полезно

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart
Call Now Button