14.05.2016

КЛЕН

КЛЕН означава Контролна Лента на Електронен Носител и фигурира във всички нови модели фискални устройства. Символите KL в наименованието на фискалните устройства също означава ‘наличие на КЛЕН’. Физическият носител на контролната лента е SD карта, която има определен капацитет на брой записани касови бонове. При необходимост информация от КЛЕН може да бъде разпечатана от фискалното устройство на касовата ролка или записана във файл през специализирана програма. В нея се съдържат копия на всички касови бележки, отчети и други служебни и фискални бонове, които са били разпечатани.

Информацията от контролната лента на касовите апарати може да бъде изискана при проверка от органите на НАП. Търговците, от своя страна, имат възможност повторно да разпечатват изгубени касови бележки и отчети. В този случай, на касовия бон задължително е изписано, че това е “Фискален бон-Копие”.

Кога се налага смяна на КЛЕН в касовите апарати ?

Когато се запълни носителя, периода на запълване на КЛЕН зависи от броя издадени касови бонове и от капацитета на SD карта.

Когато се повреди КЛЕН картата се изготвя протокол от сервизната фирма, с която е сключен договор за сервизно обслужване. Поставя се нов КЛЕН, като операцията се отбелязва в Паспорта на фискалното устройство.

Смяна на КЛЕН е задължителна, когато се налага смяна на фискална памет, независимо от причината.

След като веднъж е демонтирана КЛЕН картата, търговците са длъжни да я съхраняват заедно с останалите документи за касовия апарат. Срокът определен в Наредба Н-18 от 2006г. е 5 години.

Полезно

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart
Call Now Button