30.05.2020

СТОРНО НА КАСОВ АПАРАТ

Сторниране на касов бон в касови апарати

След последните промени в Наредба Н-18 на Министерство на финансите издаден касов бон може да бъде сторниран само през съответния касов апарат или фискална система. За разлика от преди, когато това ставаше с ръчно написана бележка от Сторно кочан, сега операцията по сторниране на касов бон се извършва с команда от фискалното устройство, като се посочват всички необходими данни: номер на касов апарат или фискален принтер, номер на фискална памет, номер, дата и час на издаване на касовия бон, сумата и причината за сторниране.

 

Възможни причини за сторниране на касов бон са следните:

• Връщане на стока и рекламация

• Операторска грешка

• Намаляване на данъчната основа

Сумите от извършените сторно операции се отбелязват в дневните финансови отчети за съответните дати в графа “Общ сторно оборот”, както и се записват във фискалната памет на устройството и фигурират в разпечатките от месечни и годишни отчети.

Начинът по който се задават командите в касовите апарати, може да е различен при различните модели и производители на фискални устройства. Повече за извършване на операция сторно може да научите в инструкциите за работа на предлаганите от Мен-Сервиз ООД касови апарати.

Сторно операциите с причина операторска грешка, съгласно Наредба Н-18, трябва да бъдат извършени най-късно до седмо число на следващия месец от датата на издаване на касовия бон. Сумите от сторно оборота не намаляват автоматично тези от общо-реализирания оборот в касовия апарат. Това трябва да се извърши от счетоводството.

Полезно

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart
Call Now Button