12.02.2017

Касови бележки, когато касовия апарат е на ремонт

Касова бележка от кочан

Последно обновена 01.03.2023г.

Както всяка техника и касовият апарат може да се повреди, и да имате нужда от сервизна намеса. Това обаче не означава, че търговският обект трябва да преустанови дейност до отстраняване на проблема. Най-напред собственикът на устройството трябва да се свърже със сервизната фирма, с която има сключен договор за поддръжка на касовия апарат. В никакъв случай не се опитвайте да го ремонтирате сами или да позволите това на други неоторизирани лица. Има точно определени начини и срокове за извършване на ремонт на фискални устройства  определени в Наредба Н-18.

Когато касовият апарат е на ремонт, търговецът може да продължи дейността в обекта, но е задължен да издава ръчно написани касови бележки от кочан. Задължително е кочанът с касови бележки да бъде прошнурован и номериран с подпис и печат от управител ( МОЛ). Началната и крайната номерация се попълват в началната страница на касовата книга.

Как да използваме касови бележки от кочан?

В касовите бележки от кочан трябва да се съдържа цялата информация, която е налична във фискалните бонове. Това са: данни за фирмата, издател, адрес и наименование на търговския обект, количество и наименование на стоката/услугата, единична цена, обща сума, дата и час, сериен номер на устройството и фискална памет. Всеки кочан с бележки е индивидуален и може да се използва само за един касов апарат.

Всички ръчно написани касови бележки трябва да бъдат в два екземпляра: първият е за клиента, а вторият остава към кочана и служи за контролна лента. Реализираният оборот се описва в Регистър на хартиен или на електронен носител. Може да се ползва и касова книга в графа “Оборот от касови бележки от № до №”. Описва се причината за използването им ( липса на ток, повреда в ЕКАФП и др. ). Изразходваните кочани с касови бележки се съхраняват съгласно определените срокове от наредбата.

Отчитане на оборота

Непосредствено след подновяване на работа с касовия апарат, оборотите реализирани с ръчно написани касови бележки от кочан трябва да бъдат отчетени от собственика на фискалното устройство към НАП. Той е длъжен да въведе оборота от всички продажби, като ги маркира в един общ фискален касов бон или маркира бон за всяка сума в касовия апарат по отделно.

 

Полезно

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart
Call Now Button