12.02.2017

Касови бележки, когато касовия апарат е на ремонт

Както всяка техника, и касовият апарат може да се повреди и да имате нужда от сервизна намеса. Това, обаче, не означава, че търговският обект трябва да преустанови дейност до отстраняване на проблема. Най-напред, разбира се, собственикът на устройството трябва да се свържете със сервизната фирма, с която има сключен договор за поддръжка на касовия апарат. В никакъв случай не се опитвате да го ремонтирате сами или да позволявате това на други неоторизирани лица. Има точно определени начини и срокове за извършване на ремонт на фискални устройства, определени в Наредба Н-18.

Когато касовият апарат е на ремонт, търговците могат да продължат дейност в обекта, но са длъжни да издават ръчно написани касови бележки от кочан. Задължително е кочанът с касови бележки да бъде прошнурован и прономерован с подпис и печат от управител / МОЛ, като началната и крайната номерация от него се попълва в началната страница на касовата книга.

В касовите бележки от кочан трябва да се съдържа цялата информация, която се съдържа във фискалните бонове, а именно: данни за фирмата, която я издава, адрес и наименование на търговския обект, количество и наименование на стоката/услугата, единична цена, обща сума, дата и час, сериен номер на устройството и Фискалната памет. Всеки кочан с бележки е индивидуален и може да се използва само за един касов апарат .

Всички ръчно написани касови бележки трябва да бъдат в два екземпляра: първият е за клиента, а вторият остава към кочана и служи за контролна лента. Реализираният оборот трябва да се опише в касовата книга в графа “Оборот от касови бележки от № до №” и да се посочи причината за използването им ( липса на ток, повреда в ЕКАФП и др. ). Някои касови книги съдържат графа „Други“ за всяка дата, където се отбелязва с тик, когато касовият апарат не работи. Изразходваните кочани с касови бележки се съхраняват съгласно определените срокове от наредбата.

Полезно

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart