07.10.2022

Касов апарат или фискален принтер?

Ако си задавате този въпрос най-вероятно имате нужда от фискално устройство, но не сте наясно какво да изберете. И двете устройства се използват за маркиране и отчитане на реализирани приходи, разпечатват касови бонове, както и разполагат с фискална памет. Въпреки това те имат и някои съществени разлики. Нека разгледаме техните основни функции, предимства и недостатъци.Модели на касови апарати - стационарно и мобилно фискално устройство

Касовите апарати са едни от най-разпространените фискални устройства. Те задължително разполагат с клавиатура от множество цифрови и функционални бутони, дисплей и печатащо устройство. Това им дава възможност за автономен режим на работа, в който потребителят (касиер) може да зададе желан режим и да извършва различни операции – разпечатване на касов бон, отчети, програмиране и др. Съвременните касови апарати могат да комуникират с различни периферни устройства като електронни везни, баркод скенери, сейфове за банкноти, платежни терминали и компютри. Връзката им с компютър позволява да бъдат използвани в режим „Фискален принтер“. Ето някои предимства и недостатъци на електронните касови апарати с фискална памет (ЕКАФП), които трябва да знаете:

Предимства:

  • Могат да се използват самостоятелно
  • Възможност за режим „Фискален принтер“
  • Достъпна цена

Недостатъци:

  • Относително бавен печат
  • Ограничени софтуерни възможност

Модели на фискални принтери - стационарно и мобилно фискално устройство

За разлика от касовите апарати, Фискалните принтери не могат да се използват самостоятелно. Те се управляват от специализиран софтуер (програма), където се задават командите за изпълнение. Клавиатурата е сведена до един-два бутона, а дисплея не е задължителен. Както касовите апарати, така и фискалните принтери могат да бъдат стационарни или мобилни. Мобилните версии обикновено разполагат с възможност за безжична комуникация най-често чрез Bluetooth връзка.  Стационарните модели сe препоръчват и използват в конфигурацията на POS системи за големи търговски обекти, могат да бъдат вградени в KIOSK, а също така влизат и в състава на електронни системи с фискална памет за бензиностанции (ЕСФП).  

Предимства и недостатъци на фискалните принтери (ФПр):

Предимства:

  • Подходящи за обекти с интензивно натоварване
  • Бърз печат с автоматично отрязване на касовия бон
  • Дълъг живот на експлоатация

Недостатъци:

  • Не работят самостоятелно
  • Значително по-голяма инвестиция

 

За да вземете информирано решение, винаги можете да се свържете с нас за допълнителна информация и да направите най-правилния избор на фискално устройство подходящо за вашия бизнес.

 

Полезно

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart
Call Now Button