05.05.2019

КАСОВ АПАРАТ – ДОРАБОТКА ИЛИ НОВ?

Касов апарат - доработка или нов

Съгласно последните промени в Наредба Н-18 на Министерство на финансите всички модели действащи фискални устройства и системи трябва да се подменят или доработят, за да отговарят на новите изисквания. Тук веднага възникват два основни въпроса :

1. Кои модели могат да се доработят?
2. Кое е правилното решение – да бъде доработен ползвания модел фискално устройство или да си купя нов касов апарат?

Отговорът на първия въпрос обикновено може да получите от сервизната фирма, обслужваща вашето фискално устройство, или от съответния производител на модела. Списък с моделите касови апарати и фискални принтери е публикуван на сайта на НАП тук.

Вторият въпрос обаче изисква повече внимание и затова първо трябва да разгледаме няколко фактора, които според нас имат ключово значение.

Договор за сервизно обслужване на ФУ:
Когато избере доработка на касов апарат, трябва да имате валиден договор за сервизно обслужване със сервизната фирма, която ще извършва процедурата. Ако имате такъв, проверете кога е крайния срок. Обикновено срокът на договора съвпада със срока на платената такса за мобилни данни за връзка с НАП. Попитайте за условията, които предлага сервизната фирма по подновяването на договора за поддръжка след доработката.  

Амортизация на устройството:
Степента на амортизация е от голямо значение за всяка техника. Повечето модели касови апарати вече функционират от години, което води до нарастване на възможностите за дефектиране.
Преценете дали вашето фискално устройство е в добро техническо състояние или се посъветвайте със специалист – „Доработка“ не означава, че ще имате гаранция върху стария касов апарат.

Параметри на устройството:
Един от най-често пренебрегваните фактори са техническите и функционални параметри на фискалното устройство. Много често от тях зависи какво да изберете. Сравнете ги и преценете дали параметрите на апарата са подходящи и отговарят за условията във вашия търговски обект и бизнес.

Равносметка:
След като разгледате основните критерии, направете равносметка на разходите, които ще са ви нужни за доработка на стар касов апарат или за закупуване на нов. Изборът и решението какво да предприемете е ваше, като ние можем да бъдем полезни и да отговорим на всички въпроси, които имате. 

 

Полезно

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart