26.03.2018

Новите касови апарати и с какво ще са по-различни

 

Касови апарати – Нови? Какви? Кога? Несъмнено мнозина вече си задават куп въпроси свързани с предстоящата подмяна на касовите апарати. Ето защо нашият екип реши да хвърли малко светлина в тази насока, с което се надяваме да Ви бъдем полезни.

Направените изменения в Наредба Н-18 от 2006г , отнасяща се за регистриране и отчитане на продажбите в търговски обекти чрез фискални устройства от края на 2017 година, изискват от касовите апарати да изпращат данни към сървъра на НАП след всеки издаден фискален бон, а не както в момента изпращането да се извършва през определен период от време. Промяната е провокирана от множество установени нарушения при извършени проверки от органите на НАП в редица търговски обекти.  От друга страна, касовият апарат ще разпечатва на фискалния бон 2D QR код, в който се съдържа цялата информация за въпросната продажба. По този начин клиентът ще може с лекота да провери дали издадения му фискален бон е изряден и е изпратен от касовия апарат към сървъра на НАП. Тук се търси обратна връзка от клиента – потребител към Национална агенция за приходите, относно некоректни търговци. Информацията от QR кода също така би трябвало да улесни въвеждането на фискалните бонове при регистрирането им за участие в томбола.

Всичко това ще доведе до подмяна на голяма част от действащите касовите апарати, фискални принтери и системи. Друга част от тях ще може да се доработи по новите изисквания. Самата преработка обаче все още не е уточнена от производителите на фискални устройства, както и списък с конкретните модели, които ще търпят промяна. Също така към момента на пазара не се предлагат нови касови апарати покриващи последните промени в изискванията на Наредба Н-18.  

Промени се готвят и за лицата, използващи софтуер за управление на фискални устройства в търговските си обекти. Те ще трябва да декларират, че използват само софтуер, за който производител или вносител е декларирал в НАП съответствие с нормативните изисквания и който фигурира в поддържания от НАП публичен списък – повече за проекта.

Разбира се не трябва да се забравя финансовата гледна точка, затова всеки наш клиент ще бъде подробно запознат с всички възможности, за да избере най-благоприятния за него вариант относно закупуване на нов касов апарат или доработка на стар такъв.  

 

Новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart
Call Now Button