27.12.2018

Новите модели касови апарати на пазара през 2019 година

 

Новини за новите касови апарати

С промяната в Наредба Н-18 се очакваха новите модели касови апарати и фискални принтери в края на 2018 година. Това ще се случи през новата 2019 година, като първите модели от големите производители на фискални устройства – Дейзи Тех АД и Датекс ООД, са получили необходимите сертификати и удостоверения. Трябва да се отбележи, че по-голямата част от новите касови апарати и фискални принтери са обновени версии на съществуващите вече модели, които се предлагат на пазара.  Основен въпрос, който възниква при повечето търговци е: „Ползваният от мен модел ще може ли да се доработи или ще е необходимо да закупя нов касов апарат или фискален принтер?“ За съжаление не при всички модели е възможно да се направи доработка, за да отговори устройството на новите изисквания на Наредба Н-18. Повече информация за списъка на моделите фискални устройства – касови апарати и принтери, които подлежат на доработване, може да намерите ТУК.

Друг съществен въпрос е дали обновяването на стар модел фискално устройство е рентабилно за търговеца в сравнение със закупуването на нов модел, който е произведен по последните изисквания на Министерство на финансите.

В началото на 2019г. ще можем да отговорим на този въпрос, когато бъдат обявени необходимите процедури и ценовите параметри за доработка и ново фискално устройство.

Да припомним какви са сроковете за покриване на изискванията, заложени в промените в Наредба Н-18:

  • До 31 Март 2019г. всички търговци регистрирани по ЗДДС, използващи Фискални устройства (ФУ).
  • До 30 Юни 2019г. всички търговци използващи ФУ, които не са регистрирани по ЗДДС и всички търговски и ведомствени бензиностанции, използващи Електронни системи с фискална памет (ЕСФП).
  • До 31 Декември 2019г. всички търговци, използващи Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСУТД).

Въпреки кратките срокове засега НАП не предвижда тяхното удължаване.

Новини

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart