10.01.2012

Касов апарат

История за касов апарат

Знаете ли, че касовият апарат е изобретен още през 19 век? Да, наистина – патентован през 1883 от Джеймс Рити, основната цел на касовия апарат била да предотврати кражбите на пари от касата от служителите на г-н Рити. Касовите апарати дълго били използвани само като средство за управление на паричните наличности и едва след Втората Световна Война, службите за събиране на данъци започват все по-често да се доверяват на данните от машината. С годините касовият апарат се превръща в това, което познаваме днес.

За повечето хора касовият апарат е просто част от интериора в магазина, но за търговците, освен незаменим помощник касовият апарат се свързва и с необходимите инвестиции. В последната една година основната тема винаги се върти около необходимата подмяна на касовите апарати и връзката към НАП. Абстрахирайки се от полемиката за разходите, кризата и занижените обороти (особено на малките търговци), всички сме съгласни, че идеята за връзката на касовите апарати със сървърите на НАП има своята положителна страна. Това е начинът да се изкара на светло нелоялната конкуренция, която реално подбива цените на добросъвестните търговци. За всеки търговец обаче стои един основен въпрос: какъв апарат да използва – нов или стар? Съществува възможност, ако старият касов апарат е технически пригоден, връзката със сървъра на НАП да се осъществи и с монтирането на външен модем. Този вариант със сигурност изглежда като по-малката инвестиция. Дали обаче евтиното отново няма да излезе скъпо? Новите касови апарати имат едно доста сериозно предимство – работата с КЛЕН (контролна лента на електронен носител).

Практически това означава икономии от консумативи. КЛЕН замества втория пласт хартиена лента. Отделно от това отпада необходимостта от съхранението на хартиените (контролни) ленти за срок от пет години. В зависимост от избрания модел нов касов апарат е само въпрос на калкулация да се изчисли срока, в който инвестицията ще се възвърне и новото устройство ще намали разходите на фирмата. Практически замяната на старото фискално устройство с ново преминава през няколко прости стъпки. Новия модел касов апарат се програмира, фискализира и регистрира от сервизната ви фирма. Касовият апарат се счита за регистриран след като се получи потвърждение за успешна регистрация от НАП. Пазете свидетелството за регистрация на фискално устройство. То се издава от сервизната фирма извършила регистрацията и не се заверява от НАП. Какво трябва да се направи със стария касов апарат след като си купите нов? Сервизната фирма пуска всички отчети към момента в който се изготвя протокол за демонтаж на фискалната памет на стария касов апарат с причина „бракуване“. Протоколът следва да се завери от Териториалната Дирекция на НАП по регистрация на фирмата.

 

Полезно

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart
Call Now Button