25.11.2018

QR код в касовия бон

QR код в касовия бонОще от създаването си в средата на 90-те години на миналия век, QR кода успешно се утвърждава като лесен начин за пренос на данни. Факт е, че с напредване на технологиите QR код може да бъде прочетен от 2D баркод четец и от мобилен телефон с камера. Квадратните черно бели картинки ги срещаме навсякъде в нашето ежедневие и можем да получим информация чрез тях лесно и бързо.

С последните изменения на Наредба Н-18 на МФ за фискалните устройства, се налага и касовите апарати да генерират QR код на всеки един разпечатан касов бон.

Всъщност, разпечатването на стандартен баркод на касов бон не е нещо ново. Някои търговски системи генерират такъв и при прочитане на бона с баркод четец, софтуера на търговеца разпознава данните от съответната продажба.

С промените данните за съответния фискален касов бон, ще се съдържат в QR кода и потребителя сам ще може да разчете, изпрати и проверява данните от него в НАП. Достатъчно е, клиентът да разполага със смартфон с камера, безплатно приложение за четене на QR код (налични са за всички операционни системи) и само да сканира касовия бон.

 

Полезно

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart