09.07.2016

Нивомерни системи за бензиностанции

Нивомерните Измервателни Системи (НИС) напоследък доста нашумяха в медийното пространство. Това се дължи на направените изменения в Наредбата, задължаваща собствениците на бензиностанции да монтират така наречените „Нивомери за търговски и ведомствени бензиностанции за връзка с НАП”.

Но какво трябва да знаем за тях, освен че са предназначени да отчитат температурата, нивото и доставките на гориво в резервоара?

Нивомерните системи се състоят от нивомерни сонди и нивомерна конзола. Нивомерните сонди се монтират във всеки един от резервоарите в обекта и се свързват с нивомерната конзола посредством изградена кабелна или безжична мрежа. Монтаж, настройки и замерване за точност с еталонно оборудване, необходими за правилното функциониране на системите, се извършват от специализиран сервиз.

Когато говорим за показания от Нивомерни системи и тяхната точност, не може да не споменем важността на наличие на коректни калибровъчни таблици за всеки резервоар. Калибровъчните таблици са задължителни във всички търговски и ведомствени бензиностанции и се изготвят от лаборатория за калибриране на средства за измерване, притежаваща сертификат за акредитация. Те важат 5 години от датата на издаване, като данните от тях се въвеждат в нивомерната система.

Тук трябва да се подчертае фактът, че всички Нивомерни системи сами по себе си нямат възможност да изпращат информация към сървъра на НАП, затова трябва да се свържат с Електронна Система с Фискална Памет ( ЕСФП ), която осъществява дистанционна връзка с НАП. Към ЕСФП могат да се свързват Нивомерни системи, които притежават валиден сертификат за одобрен тип средства за измерване, отговарящ на Европейските изисквания, и допълнително са узаконени в системата.

След пускане в експлоатация на Нивомерна система, собственикът й е длъжен да подаде заявление до Българския институт по метрология (БИМ) за първоначална метрологична проверка, след което, както всяко едно средство за измерване, тя подлежи на последващи проверки и такива след извършен ремонт.

Вижте още за предлаганите Нивомерните измервателни системи за бензиностанции от Мен-Сервиз ООД.

Полезно

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart
Call Now Button