15.02.2021

Закупуване и регистрация на фискално устройство

 

Закупуване и регистрация в НАП на фискален апаратПри закупуване на фискално устройство, то трябва да бъде регистрирано в Националната агенция по приходите (НАП). Тази операция се извършва от сервизната фирма, която обслужва съответния електронен касов апарат с фискална памет (ЕКАФП), фискален принтер (ФПр) или фискално устройство за автомат на самообслужване (ФУВАС).

На пръв поглед всичко е ясно и елементарно, но нека разгледаме цялата процедура от закупуването на устройството до неговото програмиране и въвеждане в експлоатация.

Закупуване на фискален апарат

При закупуване на нов касов апарат съветваме да обърнете внимание на следното:

  • Включени ли са всички услуги в цената на апарата? – програмиране, фискализация, регистрация, гаранционен договор, такса за мобилен оператор, обучение за работа и др. 
  • Какви са условията, които предлага сервизната фирма за поддръжка? – консултация по телефон, работно време, посещение в търговски обект и др.
  • Посъветвайте се със сервиза относно кои модели апарати са подходящи за вашия търговски обект.

Изборът на фискален апарат и неговото закупуване е важна и отговорна стъпка за всеки бизнес.

Програмиране на фискален апарат

След като сте избрали и закупили модела фискално устройство е време за неговото програмиране. Касовият апарат трябва да бъде програмиран от сервиза с данните на вашата фирма, вида, наименованието и адреса на търговския обект. Важно е и коректното въвеждане на стоките/услугите, които ще предлагате, както и правилното им ориентиране към съответните данъчни групи. Обикновено тази информация изисква сервизният техник от Вас под формата на Заявление за регистрация на фискално устройство. Трябва да отбележим, че заявителят трябва да е МОЛ на фирмата или да има валидно пълномощно за закупуване и регистрация на фискално устройство; печатът на фирмата също е задължителен.

Въвеждане в експлоатация на фискален апарат

Стигнахме и до фискализиране и регистриране на устройството в НАП. За разлика от преди, когато собственикът или упълномощеното лице трябваше да ходи в данъчното, за да регистрира своя касов апарат, сега тази операция се извършва дистанционно от сервизната фирма към сървъра на НАП. При успешна регистрация устройството разпечатва потвърждение с FDRID номер, под който е регистрирано. 

Какви документи трябва да получите при регистрация?

  • Фактура за закупуване
  • Заявление за регистрация
  • Договор за сервизно обслужване
  • Паспорт на устройството
  • Свидетелство за регистрация на фискално устройство

 

Полезно

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart
Call Now Button