Касови Апарати с Връзка към НАП

Касови апарати с връзка с нап

В началото на тази година отново се повдигна въпроса за касовите апарати и връзката към НАП. След констатацията, че поне 300 000 (триста хиляди) обекта няма да успеят да изпълнят това изискване до края на миналия месец, срокът беше удължен с една година. Много собственици на фирми си отдъхнаха … и просто отложиха промените за неопределено време. Отново в очакване на крайния срок.
Три месеца по-късно НАП вече се приготвя да започне затварянето на обектите, които не бяха обхванати от отлагането, а именно търговците на лекарства. Лошото е, че в настоящия момент много от търговците в другите браншове не си дават сметката, че промяната е неизбежна. Въпреки негативните реакции, свързани основно с кратките срокове, всички са убедени в полезността на това начинание. Връзката на касовите апарати с НАП ще даде равен старт на всички в бизнеса и ще ограничи нелоялната конкуренция. Ще спомогне за намаляването на скритите продажби и ще повиши приходите в Държавния Бюджет.
Естествено винаги стои въпросът и за “другата страна на медала” – разходите. Болшинството търговци отново отлагат проучването на възможностите за последния възможен момент. Реално забавянето е само в ущърб на редовните търговци и е от полза единствено за сивия сектор. Обикновено основен аргумент за отлагането е финансовата криза. Най-често се изтъкват разходите за търговците с малки обороти. Практически за много голяма част от малките семейни фирми разходът за подмяна на касовия апарат е съществено перо от бюджета. Голяма част от търговците обаче не знаят, че е възможно някои от старите модели касови апарати да отговаря на техническите изисквания на НАП. Реално свързването на стар касов апарат със сървърите на НАП може да се извърши и с външно устройство (т.нар. данъчен терминал).
В края на краищата как да разберем какъв апарат ни трябва?
Изискването за връзка на касовите апарати с НАП е регламентирано в Наредба № N-18 за осъществяване на дистанционна връзка със сървърите на НАП (Национална Агенция по Приходите). Изменението е направено на 29 юни 2010 година и всички касови апарати произведени през 2011 година и имат в края на името си KL са с в граден данъчен терминал и покриват изискванията на наредбата. Производителите, които вече вграждат данъчен терминал в произвежданите от тях касови апарати са – Оргтехника, Дейзи, Тремол и Датекс.
Новият касов апарат не е единственото решение. Възможно е вашият касов апарат да е в списъка с одобрени касови апарати от НАП въпреки, че фабрично няма вграден данъчен терминал. За този тип апарати, връзката със сървърите на НАП се осъществява с монтирането на външен данъчен терминал – GPRS MODEM.
В заключение е хубаво отново да обърнем внимание на един момент. Много хора помнят само едно нещо свързано с касовите апарати и връзката към НАП – едногодишен срок на отлагане. Точно кога изтича този едногодишен срок обаче? Към настоящия момент с изключение на бензиностанциите и търговците на лекарства (за тях сроковете вече изтекоха), всички търговци трябва да осигурят дистанционна връзка със сървърите на НАП до Март 2012 година. Няма значение дали търговския обект е регистриран по Закона за Данък Добавена Стойност или не.

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart
Call Now Button