ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Какви документи ми трябват за да закупя и регистрирам касов апарат?

За да закупите и регистрирате касов апарат или друго фискално устройство на фирма, трябва да сте управител или упълномощено лице с валидно пълномощно. Касов апарат може да бъде регистриран и на физическо лице. И в двата случая се изисква документ за самоличност.

Как да прехвърля касовия апарат на друг адрес?

При промяна на адрес на търговски обект, търговеца е длъжен да уведоми сервизната фирма, с която има договор за техническо обслужване на фискалното устройство. Подава се заявление  от упълномощено лице с новите данни за търговския обект и следва процес от сервизната фирма за промяна на адреса и издаване на ново свидетелство за регистрация.

Как мога да направя сторно при грешен касов бон?

Съгласно Наредба Н-18 сторно операция може да се направи през фискалното устройство, от което е разпечатан касовия бон. При различните модели  фискални устройства командите не са еднакви. Повече инструкции за работа с вашия модел касов апарат може да намерите тук.

Трябва ли да имам договор за сервиз на касовия апарат?

Да, съгласно Наредба Н-18 трябва да имате договор за сервизно обслужване на фискалното устройство с оторизирна сервизна фирма.

Какво да направя в случай, че спирам да работя с касовия апарат?

В случай, че търговеца няма да използва фискалното устройство то трябва да бъде отписано / дерегистрирано от НАП със съответната причина. Причини за прекратяване на регистрацията са: бракуване, дерегистрация по желание на лицето по Чл.3, смяна на собственост, временно прекратяване на дейността на лицето по Чл.3.

Необходимо ли е да имам касова книга?

С последните промени в Наредба Н-18 не е задължително да водите касова книга. Задължение на търговеца остава да води регистър на касови бележки от кочан в случай, че устройството е на ремонт. Изключение правят ЕСФП за търговски или ведомствени бензиностанции, които не работят изцяло на самообслужване. При тях остава изискването за водене на касова книга.

Ако поставя платежен терминал за разплащане с карти в търговския си обект, трябва ли да го свържа с фисканото уструйство?

Не, не е задължително. Трябва да отбележим, че когато терминала е свързан с касов апарат или търговска система, това значително улеснява работата на касиера и намалява времето за пазаруване на клиента.

Трябва ли да имам печат на фирмата при регистрация на фискално устройство?

Да, трябва. Съгласно изискванията на Наредба Н-18 на Министерство на финансите, печата е задължителен.

Какво е ЕСФП?

ЕСФП е съкратеното наименование на Електронна система с фискална памет, предназначена за отчитане на продажбите и зарежданията на течни горива в търговски и ведомствени бензиностанции.

Какво е КЛЕН?

КЛЕН е съкратеното наименование на Контролна лента на електронен носител. В КЛЕН се записват отпечатаните касови бонове от фискалното устройство.

Как да поръчам?

Можете да поръчате през формата за поръчка на сайта men-service.com, по телефон или на място в нашия офис. При необходимост от връзка с нас, моля посетете страницата с нашите контакти тук.

Как мога да заплатя поръчката си?

Поръчката може да се заплати по банков път, както и на място в нашия офис – в брой или с банкова карта чрез POS терминал.

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart
Call Now Button