05.01.2022

Физическите лица вече с ЕИК

От 04 Януари 2022г. всички регистрирани физически лица фигуриращи в Регистър БУЛСТАТ ще получат нов 9-цифров (ЕИК) номер. Този номер ще замести предишния 10-цифров номер отговарящ на ЕГН на лицата, под който са били регистрирани. Националната Агенция по Приходите ще бъде служебно уведомена за връзката между кодовете на лицата от Агенцията по вписвания. Новият ЕИК може да се използва във всички подавани декларации и направени справки.

Важно е да се отбележи, че с така направените промени в Закона за Регистър БУЛСТАТ, лицата упражняващи свободни професии и регистрирали касов апарат или друго фискално устройство с ЕГН трябва да преминат през дерегистрация, смяна на фискална памет и нова регистрация на устройството. Процедурата се извършва от сервизната фирма, с която е сключен договор за техническо обслужване на фискалното устройство. Сервизният техник издава всички необходими документи и отбелязва в паспорта по реда на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти. 

Информация за новия ЕИК номер лицата могат да получат от интернет портала Електронни услуги на Агенцията по вписванията в раздел „Справки“.

 

Новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.
Cart
Call Now Button